รายละเอียดข้อมูลการตีพิมพ์เผยแพร่

ชื่อบทความ ผลสัมฤทธิ์ทางการเรียนวิทยาศาสตร์และการคิดอย่างมีวิจารณญาณของนักเรียน เมื่อได้รับการเรียนรู้แบบคอนสตรัคติวิสซึ่ม (Constructivism)กับแบบปกติ
ประเภทการตีพิมพ์ วารสารวิชาการระดับชาติ
ชื่องานประชุมวิชาการ/วารสาร วารสารหาดใหญ่วิชาการ
ผู้แต่ง อรนุช บุญสนิท
ทวีสิน นาวารัตน์
วันที่ตีพิมพ์/นำเสนอ 2 ก.ค. 2553
ปีที่ 8
ฉบับที่ 2
หมายเลขหน้า 85-95
ลักษณะบทความ บทความวิจัยหรือบทความวิชาการที่ตีพิมพ์ใน วารสารวิชาการระดับนานาชาติ ที่ไม่อยู่ในฐานข้อมูล ตามประกาศ ก.พ.อ. หรือระเบียบคณะกรรมการการอุดมศึกษาว่าด้วย หลักเกณฑ์การพิจารณาวารสารทางวิชาการสำหรับการเผยแพร่ผลงานทางวิชาการ พ.ศ.2556 แต่สถาบันนำเสนอสภาสถาบันอนุมัติและจัดทำเป็นประกาศให้ทราบเป็นการทั่วไป และแจ้งให้ กพอ./กกอ.ทราบภายใน 30 วันนับ แต่วันที่ออกประกาศ (ซึ่งไม่อยู่ใน Beall’s list) หรือตีพิมพ์ในวารสารวิชาการที่ปรากฏ ในฐานข้อมูล TCI กลุ่มที่ 1
Abstract The objectives of the research were to compare the academic achievements and critical thinking of students
taught with the constructivism and conventional techniques, to compare the academic achievements and
critical thinking of students before and after they were taught with the constructivism technique and to
compare the academic achievements and critical thinking of students before and after they were taught
with the conventional technique. The study was conducted with Mathayomsueksa2 students at Taphaen Witthaya School under the Phatthalung Office of Basic Education Area 2 in the second semester of the2009 academic year. The school sample was drawn by the purposive sampling technique and20 students
randomly selected for constructivism teaching and another 20 students for conventional teaching. The instruments used in the study consisted of 5 constructivism teaching plans and 5 conventional teaching plans on the theme of ‘Food and Existence’. The time span for the teachingcovered22periods. The data
collection instrument included an academic achievement test on Food and Existence and a critical thinking
ability test. The findings of the study revealed the followings :
1. The students taught with the constructivism technique showed a higher level of achievement in
term of understanding the substance of the subject of food than those taught with the conventional technique
at a .05 significant difference, a higher level of achievement in term of scientific process skill at a .01
significant difference, and a higher level of achievement in term of critical thinking ability, decision making,
identification of assumption, generalization and overall at a .01 significant difference. 2. Afterthestudents weretaught withtheconstructivismtechnique, theyshowedahigheracademic
mean scores than before being taught with this technique at a .01 significant difference, in terms of
knowledge,understanding, scientificprocess skill, applicationof scientificknowledge andoverall, andin
termsofcritical thinking,definingproblem,decidingondata, identificationofassumption,generalization
and overall.
3. Afterthestudents weretaught withtheconventional technique, theyobtainedahigheracademic
mean scores higher than those before being taught with this technique at a .01 significant difference in
termsofknowledge,understanding,scientificprocessskill,application of scientific knowledge and overall, and in terms of critical thinking, defining problem, deciding on data, identification of assumption,
generalization and overall.
From the learning activities provided to the students, it was found from qualitative observations that both techniques can be used to stimulate divers ideas among students. Questions asked were directly
related to students’ livelihood, thus facilitating all students to participate in activities at each stage and to
be interested in learning more. The group taught with the constructivism technique showed an ability to
provide additional comments and expressions; they were creative in designing experiments beyond those
prescribed in assignment sheets in accordance with the objectives. They were able to apply their knowledge for their daily activities.