รายละเอียดข้อมูลการตีพิมพ์เผยแพร่

ชื่อบทความ Identify the Factors Influencing Supplier Selection in Purchasing Raw-Material of Seafood Manufacturers by Using Analytic Hierarchy Process (AHP)
ประเภทการตีพิมพ์ ประชุมวิชาการระดับนานาชาติ
ชื่องานประชุมวิชาการ/วารสาร The 11th Hatyai National and International Conference
ผู้แต่ง กันต์ธมน สุขกระจ่าง
วันที่ตีพิมพ์/นำเสนอ 17 ก.ค. 2563
ปีที่ 2020
ฉบับที่ 1
หมายเลขหน้า PP. 2145 - 2157
ลักษณะบทความ บทความวิจัยหรือบทความวิชาการฉบับสมบูรณ์ที่ตีพิมพ์ใน รายงานสืบเนื่องจากการประชุมวิชาการระดับนานาชาติ หรือใน วารสารทางวิชาการระดับชาติ ที่ไม่อยู่ในฐานข้อมูล ตามประกาศ ก.พ.อ. หรือระเบียบคณะกรรมการการอุดมศึกษาว่าด้วย หลักเกณฑ์การพิจารณาวารสารทางวิชาการสำหรับการเผยแพร่ผลงานทางวิชาการ พ.ศ.2556 แต่สถาบันนำเสนอสภาสถาบันอนุมัติและจัดทำเป็นประกาศให้ทราบเป็นการทั่วไป และแจ้งให้ กพอ./กกอ.ทราบภายใน 30 วันนับแต่วันที่ออกประกาศ
Abstract The purpose of this paper identified the influencing factors supplier selection the in purchasing raw-materials of seafood manufacturers by Analytic Hierarchy Process (AHP), as a Multi-Factors Decision Model (MCDM) for analyzing importance weight of supplier selection. The primary factors; product and quality, price, location and distribution channels, service and nineteen secondary factors are considered for selecting specific suppliers. A literature and document review were carried out by using academic database. For determining the importance weight of factor, in-depth interviews of three company managers, who have experience more than 5 years only in purchasing raw-materials for seafood products, were used as the case study. A questionnaire survey was collected to compare each factor for further analysis using AHP technique. The result presented primary factors for supplier selection of each group’s overall importance weight by group relative importance. A quality (0.395), price (0.364), service (0.149), and location and distribution channels (0.092). are the factors influencing the decision to select supplier in Purchasing Raw-Material of Seafood Manufacturers.