ชื่อบทความ | Extraction Behaviors for Inorganic Arsenic Removal from Seaweed (Gracilaria Fisheri) Using Food Additives |
---|---|
ประเภทการตีพิมพ์ | วารสารวิชาการระดับนานาชาติ |
ชื่องานประชุมวิชาการ/วารสาร | Environmental Science and Engineering |
ผู้แต่ง |
charuwan khamkaew จารุวรรณ คำแก้ว |
วันที่ตีพิมพ์/นำเสนอ | 29 มี.ค. 2564 |
ปีที่ | 2 |
ฉบับที่ | 2 |
หมายเลขหน้า | 881-885 |
ลักษณะบทความ | บทความวิจัยหรือบทความวิชาการที่ตีพิมพ์ใน วารสารวิชาการระดับนานาชาติ ที่ปรากฏในฐานข้อมูลระดับนานาชาติตามประกาศ ก.พ.อ. หรือระเบียบคณะกรรมการการอุดมศึกษา ว่าด้วย หลักเกณฑ์การพิจารณาวารสารทางวิชาการสำหรับการเผยแพร่ผลงานทางวิชาการ พ.ศ.2556 |
Abstract | The extraction behaviors for inorganic arsenic removal under batch system using food additives at actual pH with other conditions, i.e. concentration, extraction volume and extraction time were studied. In batch extraction, 100 rpm orbital shaker speed at room temperature was held constant. The results showed that EDTA was the most effective extractant for inorganic arsenic removal. Afterward, with the increase of EDTA concentration reaching at 0.10 M, the inorganic arsenic increased removal through 100% extraction efficiency. Batch extraction using 0.10 M EDTA at the volume of 75 mL for 120 min shaking with giving the highest extraction efficiency up to 98% was optimal. Under optimized conditions, the amounts of arsenic in real seaweed samples were reduced from 4.60 ± 0.15 to 0.09 ± 0.01 mg kg-1-dried weight, lower than that of standard levels of community seaweed product. Therefore, these results provided strong evidence of the promise procedure for arsenic removal from Gracilaria fisheri seaweed by batch extraction. |