รายละเอียดข้อมูลการตีพิมพ์เผยแพร่

ชื่อบทความ Influence of Inhibitors from Microwave Pretreatment of Oil Palm Frond Pulping (OPFP) on Bioethanol Production
ประเภทการตีพิมพ์ วารสารวิชาการระดับนานาชาติ
ชื่องานประชุมวิชาการ/วารสาร ASEAN Journal of Scientific and Technological Reports (AJSTR)
ผู้แต่ง เกียรติศักดิ์ รัตนดิลก ณ ภูเก็ต
ทัศนี ศรีมาชัย
ทัศนี ศรีมาชัย
วันที่ตีพิมพ์/นำเสนอ 28 ธ.ค. 2566
ปีที่ 27
ฉบับที่ 1
หมายเลขหน้า 1-15
ลักษณะบทความ
Abstract This research aims to analyze the influence of inhibitors from
microwave pretreatment of oil palm frond pulping (OPFP) on the efficiency of
bioethanol fermentation by S.cerevisiae in the simultaneous saccharification and
fermentation (SSF) processes. OPFPs were achieved at different ages: 3-4, 4-7,
7-10, 10-20, and 20-25 years old. OPFP was pretreated with a microwave and
sulfuric acid (MW/SF), microwave and hydrogen sulfide (MW/HP), and
microwave and water (MW/W). The results showed that the main inhibitors
formed during the pretreatment process of OPFP were acetic acid, furfural, 5-
hydroxymethylfurfural (HMF), furfural, formic acid, and phenol. The
pretreatment of OPFP with MW/W had the lowest concentrations of inhibitors
compared to the other pretreatment methods. The highest bioethanol yields at
all ages of OPFP were in the range of 0.41-0.42 g-bioethanol/g-glucose,
corresponding to more than 80% fermentation efficiency. At these conditions,
the concentrations of the acetic acid were 0.09-0.19 g/l, HMF =0, furfural =0,
formic acid 0.05-0.28 g/l, and phenol 0.22-0.47 g/l. The MW/W was the suitable
pretreatment of OPFP for bioethanol production due to the lowest to generate
the inhibitor and high ethanol production yield.